Opleidingsbudget: wat is het en hoe werkt het?

Vraag je werkgever naar je persoonlijk ontwikkelbudget

Wist je dat veel bedrijven en organisaties een opleidingsbudget per medewerker beschikbaar hebben? Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de werknemers dat persoonlijk ontwikkelbudget niet gebruikt. Zonde! Op deze pagina lees je hoe je alles uit je leerbudget haalt.

Wat is het opleidingsbudget?

Het opleidingsbudget, ook wel individueel ontwikkelbudget of persoonlijk leerbudget genoemd, is een potje dat door veel organisaties en bedrijven wordt gereserveerd voor de ontwikkeling van medewerkers. Met dit opleidingsbudget kun je bij je werkgever jaarlijks een verzoek indienen om op kosten van de organisatie een opleiding of training te volgen. Of je recht hebt op dit opleidingsbudget, staat in je cao.
 
Het opleidingsbudget hoef je niet in één keer op te maken. Je kan er ook voor kiezen om het budget op te sparen en vervolgens te besteden aan duurdere trainingen of meerjarige opleidingen. Verloopt jouw opleidingsbudget wel aan het einde van het jaar? Schrijf je dan nog in voor 27 december 2023 voor 14:00 uur. Dan ontvang je dit jaar nog de factuur zodat je je opleidingsbudget van 2023 nog kan inzetten.

Naar het aanbod

Opleidingsbudget wordt nauwelijks gebruikt

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de werknemers niet weet of zijn organisatie een opleidingsbudget heeft. 66% van de medewerkers weet niet hoe hoog hun persoonlijk leerbudget is en maar liefst 40% van het opleidingsbudget wordt niet gebruikt. Dat betekent dat veel medewerkers de kans mislopen om een opleiding te volgen. Zonde natuurlijk! Want met een opleiding investeer je in het verwerven van nieuwe vaardigheden, wat nieuwe perspectieven kan bieden voor je carrière.

Bespreek je opleidingsbudget met je werkgever

De kans is groot dat er ook in jouw organisatie een potje opleidingsgeld beschikbaar is. Kijk eens in je cao of informeer ernaar bij je manager of bij de afdeling Personeelszaken of HR. Misschien is dit het perfecte moment voor jou om je in te schrijven voor een opleiding of training! We begrijpen dat zo’n gesprek best spannend kan zijn. Daarom hebben wij een aantal handige tips om je voor te bereiden.

Een opleiding volgen op kosten van je werkgever

Welke opleiding kun je volgen met je opleidingsbudget?

Je opleidingsbudget kun je inzetten voor een programma of training, maar ook voor een volledig erkende opleiding. Bij Scheidegger kun je kiezen uit honderden programma’s, opleidingen en trainingen. Zodra je weet hoe hoog je opleidingsbudget is, kun je een passende opleiding zoeken. Kijk hieronder naar het aanbod.

Bekijk alle MBO-programma's Bekijk alle HBO-programma's Bekijk alle trainingen Bekijk het volledige aanbod

Studeren iets voor jou?

Twijfel je nog over het volgen van een opleiding naast je werk? Juist bij twijfel zeggen wij: doen! Zeker als er een opleidingsbudget voor je beschikbaar is, is dit hét moment om je twijfel om te zetten in daadkracht. De krappe arbeidsmarkt biedt nu namelijk volop kansen die er straks misschien niet meer zijn. Met ons ruime aanbod aan erkende MBO- en HBO-opleidingen helpen wij je die kansen optimaal te benutten. Bijvoorbeeld binnen kansrijke sectoren als de zorg, ICT, pedagogiek, onderwijs, kinderopvang, psychologie en coaching.

Ontdekken wat echt bij je past? Zo doe je dat

Studeren naast werk/gezin: zo wordt het haalbaar

Om de drempel van opnieuw studeren zo laag mogelijk te houden, biedt Scheidegger als enige in Nederland een uniek onderwijsconcept: OnlineKlassikaal®. Hiermee combineren we de kwaliteit van klassikaal les volgen met de flexibele voordelen van een thuisstudie. Zodat studeren naast een baan of gezin ook écht haalbaar wordt.

Ontdek alle voordelen van OnlineKlassikaal®

Voordelen voor de werkgever

Voor werkgevers heeft het veel voordelen om je medewerkers te stimuleren zich te blijven ontwikkelen. Helemaal met OnlineKlassikaal®, waarbij je medewerkers de opleiding vanuit de eigen werkplek kunnen volgen, waardoor ze beschikbaar blijven voor vragen of calamiteiten. Daarnaast is de nieuwe opgedane kennis direct toepasbaar in het werk, waardoor je werknemer direct een stuk meer waard wordt.

Veelgestelde vragen

Is mijn werkgever verplicht om opleidingsbudget te verstrekken?
Wat is het gemiddelde opleidingsbudget?
Op hoeveel opleidingsbudget heb ik recht?
Wordt het opleidingsbudget vastgesteld als percentage van mijn salaris?
Hoe kan een opleidingsbudget in mijn organisatie ook heten?