Heb je interesse in een baan in de zorg en ben je benieuwd wat een verzorgende IG doet? De afkorting IG staat voor individuele gezondheidszorg. Een verzorgende IG wordt ook wel VIG of VIG’er genoemd. De opleiding van een VIG’er is op MBO-niveau 3. Als verzorgende IG kun je werken in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, GGZ-instellingen, gehandicapteninstellingen, de kraamzorg en de thuiszorg.
Je weet nu wat verzorgende IG precies betekent en waar je kunt werken als verzorgende IG. Maar wat doe je als VIG’er? Wat zijn de taken die bij dat werk horen? Heel breed gezegd, je helpt en ondersteunt mensen die zich (even) niet zelf kunnen redden. Bijvoorbeeld als ze herstellen van een operatie of ouderen of moeders in het kraambed. Als verzorgende IG verzorg en begeleid je hen. Naast huishoudelijke taken en lichamelijke verzorging, verricht je ook verpleegkundige handelingen. Bijvoorbeeld injecties geven of een katheter inbrengen. Het sociale aspect van je werk is ook heel belangrijk, want je hebt een luisterend oor en voert vaak gesprekken met je cliënt. Je hebt dan ook een signalerende functie en bent ook contactpersoon voor familie, huisarts, verpleegkundige, maatschappelijk werk en fysiotherapeut als dat nodig is. Het is een afwisselend beroep waar veel vraag naar is. Echt iets voor jou als je hulpvaardig en zorgzaam bent en graag met mensen werkt.
Het werkterrein van de verzorgende IG ligt tussen dat van de verzorgende en verpleegkundige in. Een verzorgende voert licht verzorgende handelingen uit, zoals koffiezetten, ontbijt klaarmaken, assisteren bij wassen en aankleden en huishoudelijke werkzaamheden als stofzuigen en afwassen. Verpleegkundige handelingen horen niet tot het werk van de verzorgende. Verzorgenden IG mogen echter wel sommige verpleegkundige handelingen uitvoeren. Ook het opleidingsniveau van de verzorgende IG zit met MBO-niveau 3 tussen dat van een verzorgende met MBO-niveau 2 en een verpleegkundige met MBO-niveau 4 of HBO in.
Een verpleegkundige heeft MBO-V of HBO-V en werkt in de volle breedte van de gezondheidszorg. Verpleegkundigen bieden basiszorg en mogen zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals prikken, wonden verzorgen, katheter verwisselen, zuurstof aanreiken en bloedsuiker bepalen. Ook coördineren en organiseren ze het verlenen van zorg.
Als je de opleiding voor verzorgende IG hebt gevolgd, kun je daarna de opleiding verpleegkundige op MBO-niveau 4 volgen.
Wil je verzorgende IG worden? Dan moet je een erkend diploma Verzorgende IG halen. Dit diploma wordt erkend door de branche en door werkgevers. Je wordt dan officieel geregistreerd als verzorgende IG. Voor dit diploma moet je een erkende MBO-opleiding Verzorgende IG volgen. Scheidegger biedt deze opleiding aan in vier verschillende specialisaties: kraamzorg, verpleeg-, verzorgingshuizen of thuiszorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Je kunt zelf kiezen in welk vakgebied je je wilt specialiseren.