Als sociaal werker help je mensen op weg in de maatschappij. Maar hoe bied je de begeleiding die cliënten nodig hebben om hun kracht te vinden? Leer het in de MBO-opleiding Sociaal Werker niveau 4 van onze businesspartner NCOI.
Wat doet een sociaal werker?
Na afronding van de erkende MBO Sociaal Werker niveau 4 van onze businesspartner NCOI kun je aan de slag als sociaal-maatschappelijk dienstverlener. Je houdt je onder andere bezig met de volgende zaken:
- Duidelijk vaststellen wat de cliënt nodig heeft
- De cliënt ondersteunen bij praktische zaken
- De cliënt ondersteunen bij juridische en financiële vragen
- Versterken van de eigen kracht van de cliënt
- Informatie, advies en voorlichting geven
- Plan van aanpak maken
- Evalueren van de gegeven ondersteuning
Je werkt zelfstandig in een team. Als werkveld kun je denken aan een welzijnsinstelling of een instelling voor maatschappelijke dienstverlening.
Voor wie is de opleiding MBO Sociaal Werker niveau 4?
- Je bent werkzaam of je wilt werkzaam zijn in de maatschappelijke zorg. Hiervoor wil je je kennis vergroten
- Je bent een echt mensenmens en je wilt je inzetten voor anderen, zodat iedereen mee kan doen in de samenleving
Herken je jezelf in deze omschrijving en wil je de juiste kennis opdoen om als sociaal werker aan de slag te gaan? Dan is dit de opleiding voor jou!
Unieke opleidingsopzet
Werkplekleren
In deze opleiding staat praktijkgericht leren en de combinatie tussen werk en privé centraal. Je past jouw opgedane kennis direct toe in de praktijk op je eigen werkplek of stagebedrijf. We noemen dit ook wel de beroepspraktijkvorming (BPV). Veel studenten kunnen stage lopen op hun eigen werkplek. Als jouw werkplek een erkend leerbedrijf is, kun jij je huidige werkplek ook als stageplaats voordragen. Je hoeft dan geen aanvullende stage te lopen. Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan loop je stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het kan je daarbij mogelijk helpen.
Begeleiding
Gedurende je hele opleiding word je begeleid. Dat begint al vooraf aan de opleiding, waarbij je telefonisch wordt geïnformeerd over de belangrijkste studie-informatie. Denk hierbij aan de geschiktheid van je werkplek of stage en de keuzedelen die je kunt volgen. Tijdens de opleiding heb je contact met jouw studiebegeleider. Voor je werkplekleren of stage heb je contact met een BPV-begeleider vanuit onze businesspartner NCOI en een leermeester vanuit het stagebedrijf. Dit is vaak een leidinggevende of ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren. Hoe je werkplekleren/stage, begeleiding en examinering verder werken ontdek je ook tijdens het begeleidingsprogramma dat je tijdens je opleiding volgt.
Keuzedelen
Wat zijn keuzedelen? Naast de modules die je tijdens de opleiding volgt heb je ook keuzedelen. Met een keuzedeel geef je een eigen invulling aan je opleiding. Je kunt je kennis en vaardigheden met deze keuzedelen verdiepen of verbreden. Je kiest afhankelijk van de opleiding 2 of 3 keuzedelen die je interessant lijken. Een keuzedeel is een verplicht onderdeel tijdens jouw opleiding. De keuzedelen vind je na jouw inschrijving terug op je persoonlijke e-Connectpagina.
Klassikaal, e-learning of virtual classroom
Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn.
Behoefte aan meer flexibiliteit? Met de lesvariant e-learning studeer je in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand. Je wordt online begeleid door een ervaren docent.
Voor de unieke combinatie van beide lesvarianten kies je voor virtual classroom. Hierbij volg je de lessen op vaste tijdstippen, met een docent én digitaal. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina op onze website.