Thema's

Thema's

Wat houdt onze examengarantie in?

Wij hielpen al meer dan een miljoen Nederlanders aan een diploma. We weten dus als geen ander hoe we je goed kunnen voorbereiden op jouw examen, zodat je vol zelfvertrouwen aan de eerste vraag begint. Slaag je de eerste keer toch niet? Dan mag je het examen op onze kosten nog eens overdoen. Gegarandeerd. Omdat wij geloven in onze leermethode én in jou.

Vooral als je al een tijdje niet meer gestudeerd hebt, is het even zoeken naar een manier om het weer op te pakken. Hoe zorg je ervoor dat je overzicht bewaart en efficiënt studeert? Hoe pak je dat aan? Lees onderstaande tips:

  1. Maak een studieplanning
    Tijd besteden aan het maken van een planning voelt als zonde van de tijd. Niets is echter minder waar. Effectief en slim studeren is bijna onmogelijk zonder een gedegen planning en to-do-list. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je gestructureerd te werk gaat, het geeft je ook de nodige motivatie. Iedere keer als je iets gedaan hebt, kun je het namelijk letterlijk van je to-do-list afstrepen. Zorg overigens wel voor een haalbare to-do-list, want het steeds niet kunnen halen van je doelen werkt demotiverend.

  2. Spreid je studiemomenten goed in de tijd
    Leer niet alleen wat je nu moet leren, maar herhaal ook stof van vorige keren. Daar moet je dan wel rekening mee houden in je planning (zie ook tip 3).

  3. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen
    Dat doe je door op meerdere momenten, ook na een aantal dagen, terug te gaan in je hoofd om te kijken wat je nog weet (en dus ook wat niet). Door regelmatig voor jezelf te herhalen wat je hebt geleerd zorg je ervoor dat je kennis nog dieper in je hersenen komt te zitten.

  4. Leg ideeën of theorieën aan een ander uit en beschrijf ze met veel detail
    Zo ben je meer bezig met waarom- en hoe-vragen, dan met het onthouden van feitelijke informatie (wie-wat-waar-vragen).

  5. Wissel onderwerpen af tijdens het studeren
    Natuurlijk niet elke 5 minuten, maar bijvoorbeeld om het halfuur. Het is goed om niet te lang achter elkaar met hetzelfde bezig te zijn. Zo houd je je hersenen fris.

  6. Bedenk concrete voorbeelden bij de leerstof
    Zo is het makkelijker om leerstof te onthouden en om verbanden te zien tussen delen van de leerstof.

  7. Slim studeren: ga offline!
    Niets zit effectief en slim studeren tegenwoordig zo in de weg als social media, e-mail en whatsapp. Wist je dat je na iedere blik op je telefoon 10 minuten nodig hebt om weer volledig geconcentreerd te kunnen studeren? Ontzettend zonde van je tijd dus! Zet je telefoon dus uit of op vliegstand en leg hem in een andere kamer. Heb je iets van je to-do-list mogen afstrepen? Beloon jezelf dan met 5 minuten ‘telefoontijd’.

  8. Voldoende pauzes
    Neem in je planning voldoende pauzes op en benut deze pauzes ook echt! Uren blokken met een studieboek lijk misschien efficiënt, maar effectief is het zeker niet. Mensen kunnen maar beperkte tijd echt geconcentreerd studeren: de gemiddelde concentratieduur is slechts 15-45 minuten! Probeer daarom steeds 45 minuten te studeren zonder afleiding en neem daarna 5 minuten pauze. Loop tijdens die korte pauze even een rondje, schenk een glas drinken in en kijk vooral niet naar je scherm. Na iedere 2 tot 3 uur is het tijd voor een langere pauze van 20 tot 30 minuten.

Heb je onverhoopt toch een herexamen? Begin dan achteraan met studeren. Vaak ken je de eerste hoofdstukken van de stof toch al wel redelijk – daar was je de vorige keer immers enthousiast mee begonnen. Maar de laatste hoofdstukken bevatten meestal de stof die het vaakst voorkomt op het tentamen. Bij een hertentamen begin je dus achteraan, bij de stof van de laatste week, en werk je naar voren toe. Dit was de stof die vaak het minst goed blijft hangen.

Lees meer over onze 6 gouden garanties van Scheidegger:

De 6 gouden garanties