Voldoening, je collega’s, betrokkenheid, uitdaging en eigen initiatief dragen samen bij aan je werkgeluk. En iedereen heeft het graag naar zijn zin in en op het werk. Maar in de praktijk ligt dat niet zo voor de hand. Daarom ontwikkelde de universiteit van Berkeley het PERK-model. Dat model bestaat uit 4 pijlers die te maken hebben met je werkgeluk.
Het is belangrijk dat medewerkers gelukkig zijn op het werk. Want hoe gelukkiger de medewerker, hoe succesvoller de organisatie. Een tevreden en blije medewerker is productiever, creatiever en doet meer zijn best. Ook voelt een gelukkige medewerker zich gezonder en energieker. Dat maakt de kans op uitval, door bijvoorbeeld een burn-out, een stuk kleiner. En mensen willen ook graag werken in een organisatie met gelukkige medewerkers.
Het PERK-model helpt organisaties en medewerkers met het vergroten van het werkgeluk. PERK staat voor Purpose, Engagement, Resilience en Kindness. Ofwel in goed Nederlands: doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid.
Met welk doel doe je het werk dat je nu doet? Vind je dat je nuttig werk doet? Waar haal je voldoening uit? Past je werk bij jou en jouw normen en waarden en sta je achter het product of de dienst van jouw organisatie?
Engagement gaat over je emotionele betrokkenheid bij de organisatie en je werkzaamheden. Dit element bevat 3 onderdelen:
Veranderende omstandigheden, tegenslagen, slechte dagen en afwijzingen komen overal voor. Maar hoe ga je ermee om? Kun je dit makkelijk loslaten? Lig je er wakker van of leer je er juist van? Medewerkers hebben veerkracht nodig om te herstellen van tegenslagen, fouten en afwijzingen. Begrip voor fouten en voldoende rust en ontspanning na intensief werk zijn belangrijk voor de veerkracht van medewerkers.
Medewerkers moeten zich veilig voelen in hun werkomgeving. Dan komen ze het beste tot hun recht. Als medewerkers zich thuis voelen in een team en hun collega’s helpen, vertrouwen en steunen, is dat goed voor de productiviteit binnen een organisatie.
Werkgeluk kan voor ieder persoon en elke organisatie anders zijn. Heb je het PERK-model ingevuld en weet je waar je zelf aan kunt werken en/of hulp bij nodig hebt? De volgende stap is met je leidinggevende of manager praten. Maak een afspraak of behandel het tijdens een 1-op-1-overleg met je baas of een voortgangsgesprek.