Volg jij een opleiding binnen Zorg en Welzijn? Of misschien ben je van plan een opleiding te gaan volgen? Je komt dan waarschijnlijk Scheidegger-docent Madeleine Farla-Machielsen tegen. Madeleine is een echte alleskunner. Ze is docent en examinator, neemt assessments af maar draait haar hand ook niet om voor een goede dosis studiebegeleiding. Ze weet door haar ervaring binnen het sociale domein wat ze studenten kan meegeven uit de praktijk. Wat ze het leukste vindt aan haar werk? Mensen zien groeien. Je leest in dit artikel onder meer wat Madeleine (toekomstige) studenten graag wil meegeven.
Madeleines tip voor studenten: blijf leren en jezelf ontwikkelen. Ze besloot na jaren werkzaam te zijn geweest als therapeut om over te stappen naar het onderwijs. Ze haalde haar onderwijsbevoegdheid en deed later zelfs een Master. Ze heeft dus zelf ook ervaren hoe het is om student te zijn naast haar baan. “Ik weet hoe het is. Naast je werk studeren is zó anders dan voltijd. Ik zou tegen beginnende studenten willen zeggen: verdiep je erin, maar probeer ook eens wat uit. Je ziet vanzelf waar je verdere pad naartoe gaat”.
“Ik begeleid studenten met de lesstof én de strategie achter het studeren. Studenten vinden mij erg duidelijk: ik vertel waar we naartoe werken en wat we gaan doen. Zeker digitaal les volgen vraagt veel van mensen. Ik zorg daarom voor genoeg pauzes en ruimte om dingen samen te bespreken”. Zo werk je dus altijd samen naar de eindopdracht toe. Met de kleineklassengarantie is daar ook altijd de ruimte voor. “Het ontwikkelen van mensen geeft mij veel tevredenheid. Je ziet mensen soms moeizaam stappen maken. Dan is het extra bijzonder om ze dan later in hun afstudeerjaar weer tegen te komen”.
Ervaring in de praktijk is de beste leermeester die je kunt hebben. Daarom vindt Madeleine het belangrijk om haar eigen ervaringen te delen. Maar ook die van studenten zijn een bron van inspiratie. “Ik vraag studenten vaak hun praktijk mee te brengen. Er is niks mooier dan direct jouw praktijk aan een leersituatie te kunnen koppelen.” De samenwerking tussen studenten noemt ze dan ook essentieel. Niet alleen voor het onder de knie krijgen van de leerstof en deze te kunnen koppelen aan de praktijk, maar het is ook gewoon fijn om even stoom af te blazen.
Wat ze geleerd heeft in haar tijd als docent? Dat leren voor iedereen anders is. Of je nou een opleiding volgt of andere ervaringen opdoet in het leven. Je leert van alles wat je doet. Als assessor ziet ze vaak mensen die dit in de praktijk brengen. “Ik kijk ook naar andere dingen dan diploma’s. Mensen kunnen in situaties zijn geweest waar ze ook relevante ervaringen hebben opgedaan: je kunt ook in een gezin of vrijwilligerswerk een vaardigheid leren”. Het belangrijkste volgens Madeleine? “Geloof in jezelf. Twijfel je over of je te jong, oud of wat dan ook bent? Dat ben je niet. Studeren kan op elke leeftijd. Het is altijd goed om je te blijven ontwikkelen.”
Ben jij benieuwd naar de opleidingen voor Zorg en Welzijn, zoals de HBO Bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) of HBO Module Opvoedingsondersteuning en Coaching? Of heb je een vraag over een andere opleiding? Bel ons op 035 − 7 121 992 of mail naar info@scheidegger.nl. Of stel je vraag online. Wij helpen je graag bij het vinden van de opleiding die bij je past.