Je weet wat je graag wilt leren, maar hoe kies je daar de beste opleiding voor? Beter worden in je werk of juist omscholen of een erkend diploma halen. Dat kunnen bijvoorbeeld redenen zijn dat je een opleiding wilt volgen. Het kan ook zijn dat je een bepaald doel hebt voor je werk, maar dat je nog niet weet wat je daarvoor moet leren. Op basis van onze jarenlange ervaring kunnen wij je wel wat advies geven bij de keuze van je opleiding.
Wil je bijvoorbeeld doorgroeien naar een bepaald opleidingsniveau of juist aantonen dat je dat al hebt? Dan kun je kiezen voor een officieel erkende MBO- of HBO-opleiding. Met een erkend diploma toon je namelijk officieel aan dat je het werk- en denkniveau hebt. Maar je kunt ook voor jezelf kijken welk niveau bij je past.
Het is natuurlijk ook belangrijk dat je weet wat je wilt leren. Denk aan dingen die je moeilijk vindt in je werk of aan wat je voor bepaald werk zou moeten kunnen, maar waar je nog niet aan toe bent. Praat erover met een collega of leidinggevende of met familie of vrienden. Je moet hier goed over nadenken, want als de inhoud van de opleiding overeenkomt met wat je graag wilt leren is de kans dat je slaagt ook groter.
Je moet ook bedenken hoeveel tijd je vrij kunt maken voor een opleiding en hoe lang. Misschien kun je er wel vrij voor krijgen van je werkgever. Als dit zo is, staat dit vaak in de cao of in je contract beschreven. Maar je moet ook goed naar je privésituatie kijken en bepalen hoeveel tijd je kunt en wilt vrijmaken voor je studie. Het gaat hierbij niet alleen om het aantal uren per week, maar ook om de periode waarin je deze tijd kunt vrijmaken.
Het volgen van een opleiding kan een flinke investering zijn. Je moet dus een goed beeld hebben van het beschikbare opleidingsbudget. Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget per werknemer of afdeling. Ook zijn er subsidies en belastingvoordelen voor zowel werkgevers als particulieren voor het volgen van een studie. Als je de opleiding zelf moet betalen kun je misschien wel gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet.
De meeste studenten kiezen voor klassikale lessen. Logisch, want het slagingspercentage van opleidingen met klassikale bijeenkomsten ligt een stuk hoger dan bij thuisstudies. Daarnaast hebben klassikale lessen een grote toegevoegde waarde als ze gegeven worden door een docent met veel praktijkervaring. Tot slot is het een voordeel dat je de bijeenkomsten samen met andere werkenden volgt. Met hen kun je sparren en van elkaars ervaring leren. Deze voordelen gelden ook voor de Virtual Classroom wat in deze tijd het alternatief is voor lessen op locatie.