Thema's

Thema's

“Werken in de kinderopvang is een feestje”

Wil je weten hoe het is om in de kinderopvang te werken? Scheidegger-docent Corine Versteegen zit al 30 jaar in het vak en heeft in de tussentijd allerlei rollen gehad: van stagiair tot aan regiomanager en alles daar tussenin. Momenteel heeft ze haar eigen adviesbureau én geeft ze les. Benieuwd hoe het is om in de kinderopvang te werken en of het wat voor jou is? Corine vertelt. “Het begint met een enorme liefde voor kinderen.”

Kinderen zien groeien

Corine is helemaal gek op haar vak en deelt haar enthousiasme graag met iedereen. “Wanneer je van kinderen houdt, dan laat dit vak je niet meer los. Je bent de hele dag bezig met het stimuleren van hun ontwikkeling en je ziet hen echt groeien.”

Ze legt uit: “Kinderen komen op het kinderdagverblijf binnen als ze 3 maanden zijn, en ze blijven tot ze 4 jaar zijn. In de tussentijd maken ze een enorme ontwikkeling door. Een kind dat binnenkomt gaat al binnen één jaar van hulpeloos wezentje dat eet, huilt en een schone luier nodig heeft naar een kindje dat kan rollen, zitten en staan. Het gaat van vloeibaar naar vast voedsel, spreekt de eerste woordjes… en dat met zoveel kindjes meemaken, dat is mooi.”

Werken als pedagogisch medewerker

Hoe ziet een dag van een pedagogisch medewerker op de kinderopvang eruit? “Meestal werk je elke dag met twee pedagogisch medewerkers op een groep” vertelt Corine. “De één opent, de ander sluit af.
Je begint de dag met het ontvangen van de kinderen en hun ouders. Je bespreekt bijvoorbeeld of het goed geslapen heeft en of er nog bijzonderheden zijn, zoals een zindelijkheidstraining. Je doet het samen, opvoeden, dus jullie stemmen het goed met elkaar af.

Daarna ga je aan tafel. Op de opvang werk je met vaste dagritmes. Dat geeft kinderen een veilig gevoel, dat ze weten wat er gaat komen. Je zingt een liedje, heet iedereen welkom, eet fruit of een fruithapje. Daarna mogen de kinderen vrij spelen, of je gaat wat activiteiten doen. Bijvoorbeeld interactief een boekje voorlezen of knutselen, of iets met bewegen, of oefenen met tellen of kleuren... buiten spelen doen we ook elke dag, peuters hebben veel beweging nodig.

Na de boterham aan tafel gaat een deel van de groep slapen. De oudere kindjes blijven wakker. Tussen de middag hebben jij en je collega de beurt pauze, dan ben je even alleen met de oudere kindjes en kun je met hen een iets uitdagendere activiteit doen.

Als de jongere kinderen wakker worden haal je die weer uit bed, eet je wat crackertjes, drinken jullie wat, en dan gaan ze weer spelen. Daarna worden de eersten alweer opgehaald.

Tussendoor hou je als pedagogisch medewerker de groep schoon – na het eten de tafel afnemen en was (zoals beddengoed en slabbetjes) tussendoor wegwerken. Dat hoort er ook bij.”

Liefde voor kinderen

Uit welk hout moet je gesneden zijn om te werken in de kinderopvang? “Het begint met een enorme liefde voor kinderen. Je moet ze geweldig vinden, anders hoef je er niet aan te beginnen. Daarnaast moet je ook van aanpakken weten. Het is best hard werken, want je bent de hele dag bezig: je kunt kinderen niet even uitzetten, die gaan altijd door. En je bent ook veel aan het tillen.”

In dit beroep moet je goed kunnen communiceren, benadrukt Corine. “Je vertelt ouders waar je mee bezig bent op het kinderdagverblijf, welke mijlpalen er zijn, welke ontwikkeling je signaleert… ouders willen dat altijd graag weten.”

Ook met je eigen team overleg je veel: “Het is belangrijk dat je hetzelfde reageert op de kinderen. Goede afspraken binnen het team maken is heel belangrijk. Het gaat erom: hoe pakken we de dingen aan?”

Ontwikkelingen in de kinderopvang

Wat ook een belangrijke eigenschap is voor pedagogisch medewerkers: dat je goed met veranderingen om kunt gaan. “Vanuit de wetenschap komen steeds nieuwe inzichten over kinderopvang. Daar moet je wel mee kunnen en willen omgaan.”

Een voorbeeld: “Eerst deden we alles met een groep kindjes. Nu hebben we het inzicht om bij elk kindje goed te kijken wat die nodig heeft en de zorg daarop aan te laten sluiten.”

Volgens Corine houdt verandering het vak ook leuk. “Toen ik begon in de kinderopvang stonden de peuterleidsters nog met een sigaretje voor het raam. Dat kun je je nu niet meer voorstellen! Dat er zoveel verandert, houdt het boeiend.”

Wil jij werken als pedagogisch medewerker?

Is een baan als pedagogisch medewerker wat voor jou? Bekijk dan onze kinderopvang-opleidingen (op MBO- of HBO-niveau) en schrijf je in!

Eerst meer weten over deze opleidingen? Lees hier dan ons interview met Corine waarin ze meer vertelt over de opleiding. “Als studenten kiezen voor de kinderopvang, zijn ze zó enthousiast”.

Contact met Scheidegger

Heb je nog vragen over onze opleidingen, of wil je persoonlijk advies? Bel ons op 035 − 7 121 992 of mail naar info@scheidegger.nl. Of stel je vraag online. Wij helpen je graag bij het vinden van de opleiding die bij je past.