Thema's

Thema's

Bijscholing: waarom is het belangrijk?

Zit jij eraan te denken om een cursus te volgen binnen jouw vakgebied? Bijscholing is enorm belangrijk, zeker in de maatschappij van tegenwoordig. Lees verder waarom het belangrijk is en wat de voordelen zijn van bijscholing.

Wat is bijscholing 

Bijscholen betekent dat je je kennis en vaardigheden uitbreidt door het volgen van een studie, cursus of masterclass. Bijscholing draait puur om het actualiseren en vergroten van je kennis binnen jouw vakgebied. Het maakt niet uit of je een MBO-opleiding volgt, een HBO-programma of een Masterclass.

Waarom is bijscholing belangrijk?

Je constant blijven ontwikkelen is ontzettend belangrijk voor iedereen. Er zijn een aantal redenen waarom.

  1. We leven in een maatschappij die zich snel ontwikkelt. We hebben te maken met technologische ontwikkelingen, maar bijvoorbeeld ook juridische of maatschappelijke veranderingen. Bijscholing zorgt ervoor dat jouw kennis actueel blijft.
  2. Veel mensen voelen een natuurlijke drang om uitdaging op te zoeken. Als het werk saai wordt, is het verstandig om je kennis te verbreden. Wie weet kun je hierdoor een hogere functie bekleden of meer verantwoordelijkheden krijgen.
  3. Je staat sterker in je schoenen. Als jouw kennis up-to-date is, kun je jouw werk beter en zelfverzekerder uitvoeren. Je weet immers waarom je taken op een bepaalde manier uitvoert.

Wanneer bijscholing volgen?

Er is geen vast moment om aan bijscholing te denken. Als jij het nodig acht of je verlangt naar meer kennis, dan is elk moment een goed moment. Het is in ieder geval nooit te laat om je te laten bijscholen, want een mens is nooit uitgeleerd! Je hoeft hiervoor niet fulltime de schoolbanken in, want je kunt ook deeltijdopleidingen of cursussen na werktijd volgen. Zo kun je jouw huidige werk goed combineren met bijscholing.

Wat is het verschil tussen bijscholing en omscholing?

Het is belangrijk om bijscholing niet te verwarren met omscholing. Er is namelijk een groot verschil tussen de twee. Bij omscholing stop je met je huidige beroep en studeer je om te gaan werken in een ander vakgebied. Als je bijvoorbeeld niet meer blij bent met je huidige werkzaamheden of ze niet meer kunt uitvoeren, is het tijd voor omscholing. Zoals uitgelegd draait bijscholing om het vergroten van jouw kennis in jouw vakgebied. Je bent hierbij niet van plan om van baan te switchen, maar juist om jouw kennis up-to-date te houden.

Voordelen van bijscholing

Bijscholen heeft meerdere voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje!

  1. Jouw kennis blijft actueel. Zo kun je je werk uitvoeren volgens de nieuwste inzichten. In veel beroepen kan dit een wereld van verschil betekenen, zoals in de zorg of techniek.
  2. Wellicht kun je jouw kennisniveau verhogen en een mooi diploma halen, waardoor je een hoger salaris kunt vragen.
  3. Het laat jouw werkgever zien dat je gemotiveerd bent. Mocht de kans bestaan dat jouw contract op het spel staat, dan kan dit een extra reden zijn om jou te behouden als werknemer.

Hulp bij het kiezen van de juiste opleiding!

Wil je meer weten over bijscholen? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Wij vertellen je graag meer!