Thema's

Thema's

Beoordelingsgesprek: wat is het en hoe voorbereiden

Heb jij binnenkort een beoordelingsgesprek op je werk? Daar kan je best nerveus van worden, maar dat hoeft helemaal niet! We geven je graag een aantal tips ter voorbereiding. Zo ga jij zelfverzekerd het gesprek in.

Wat is een beoordelingsgesprek?

Veel mensen denken dat ze tijdens een beoordelingsgesprek hun missers moeten verantwoorden. Maar eigenlijk is dat helemaal niet de bedoeling van dit gesprek. Het gaat er juist om dat je samen met je werkgever een moment creëert om te evalueren. Een beoordelingsgesprek draait om jouw prestaties van de afgelopen tijd. Wat gaat er goed en wat kan beter? Hoe kunnen jullie er samen voor zorgen dat jij optimaal presteert? Dit is ook een moment om een eventuele loonsverhoging te bespreken.

Verschil tussen een beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek

Een functioneringsgesprek is iets anders dan een beoordelingsgesprek. Tijdens een beoordelingsgesprek gaat het vooral over jouw prestaties, terwijl je bij een functioneringsgesprek aan twee kanten feedback kunt geven. Dit is ook het moment om vooruit te kijken. Waar wil je naartoe en wat heb je van jouw werkgever nodig om dit te bereiken? Kortom, een functioneringsgesprek is een tweezijdig gesprek om stil te staan bij de samenwerking en feedback uit te wisselen.

Is een beoordelingsgesprek verplicht?

Een beoordelingsgesprek met je werkgever is niet verplicht vanuit de wet. Je hebt dus de mogelijkheid om een beoordelingsgesprek te weigeren. Toch zouden we niet aanraden om dit te doen, want zo’n gesprek kan juist erg waardevol zijn. Hoe meer je in gesprek blijft met je werkgever, hoe beter je weet hoe tevreden ze over jou als werknemer zijn. Mocht er ontevredenheid zijn, dan is dit hét moment om het te bespreken.

Een beoordelingsgesprek voorbereiden 

Wil jij goed voorbereid zijn op jouw beoordelingsgesprek? Doorloop de volgende stappen, zodat jij zeker bent van je zaak.

  1. Kies een goed tijdstip voor het gesprek. Niemand heeft een fijn gesprek als er nog tig zaken lopen en het een stressvolle tijd is. Zorg dus dat het een fijne tijd is om elkaar te spreken en neem de tijd voor elkaar.
  2. Al eens een beoordelingsgesprek gehad? Doorloop het verslag van de vorige keer. Wat heb je verbeterd in de tussentijd? Schrijf het op!
  3. Heb je vragen voor je werkgever? Noteer deze ook. Hieronder geven we een paar voorbeelden.
  4. Vraag feedback van je collega’s. Je staat sterk in je schoenen als je weet wat je collega’s van jou en je werkprestaties vinden. Is jouw werkgever of manager niet tevreden, maar jouw collega’s wel? Met deze informatie blijf je zelfverzekerd tijdens het gesprek.
  5. Onthoud dat het ‘maar’ werk is. Neem het gesprek serieus, maar probeer er niet te veel druk op te leggen. Het is niet de bedoeling dat je er nachten van wakker ligt.

 Vragen tijdens een beoordelingsgesprek

Welke vragen stel je tijdens een beoordelingsgesprek? De meeste vragen komen waarschijnlijk van jouw leidinggevende en jij bent degene die vooral de antwoorden geeft. Toch kun je vooraf bedenken of je van mening bent dat je een loonsverhoging verdient. Of wil je doorgroeien naar een hogere functie? Vraag dan wat er voor nodig is om dit te bereiken. Ben je het niet eens met de feedback die je krijgt of begrijp je het niet? Vraag altijd door. Zo haal je nét wat meer informatie uit het gesprek en kun je er actiever mee aan de slag.

Volg een opleiding bij Scheidegger

Wil jij je verder ontwikkelen naast jouw huidige werk? Bekijk een van onze opleidingen en til jouw kennis naar een hoger niveau. Jouw opleiding laten financieren door je werkgever? Lees hier meer over hoe je je leidinggevende kunt overtuigen van een opleiding naast je werk.